Zijn de tijden van de goedkope autoverzekering voorbij? De laatste dagen komen de autoverzekeringen weer volop in het nieuws. Eerst was daar autoverzekeraar Univé dat aankondigde dat haar premies voor de autoverzekering omhoog gingen. Gelukkig niet voor alle autoverzekeringen maar bijna alle autoverzekeringen gingen met 5% in premie omhoog. Toch wel een duidelijke premie verhoging. De afgelopen jaren waren er alleen verlagingen te constateren in de markt van autoverzekeringen. Met de introductie van veel internet labels en online verzekeraars kwam de druk op de premie. Bestaande verzekeraars wilden de marktpositie verdedigen en durfden niet in te zetten op kwaliteit. De gevestigde orde liet zich verleiden tot een vergelijking van autoverzekeringen op basis van premie. Daarbij kwamen de nieuwe aanbieders met nieuwe en goedkope autoverzekeringen.
Reactie op De Nederlandsche Bank
En op het eind van 2010 kwam ook De Nederlandse Bank met de informatie naar buiten dat het vragen heeft gesteld ten aanzien van de solvabiliteit van de aanbieders van autoverzekeringen. Het vermoeden bestaat dat met een markt vol goedkope autoverzekeringen, vele verzekeraars onder kostprijs opereren. De verwachting is dat dit zo structureel is dat de verzekeraars onvoldoende buffers hebben om tegenvallers op te vangen. Eerder dit jaar moest al een autoverzekeraar worden geholpen door de branche. De DNB heeft de verzekeraars gevraagd om op individuele basis aan te geven hoe de premie voor de autoverzekering tot stand is gekomen en dat daarmee geen onnodige risico’s worden genomen.
Met deze recente ontwikkelingen is de verwachting dat de verzekeraars het voorbeeld van Univé zullen gaan volgen en dat daarmee de goedkope autoverzekering zijn langste tijd heeft gehad. De verzekeraars zullen waarschijnlijk duidelijker gaan inzetten op de service en dienstverlening. Daarmee kan de verzekeraar zich onderscheiden van de concurrent maar is het ook makkelijker te verdedigen dat de premie omhoog gaat. Of zoals vaak wachten de verzekeraars op een periode van veel schademeldingen. Hiermee krijgt het ook draagvlak bij de consumenten. En met het strenge winterweer is het nog even geduld hebben totdat de schadeomvang bekend is.